TY - JOUR ID - 113119 TI - جداسازی و شناسایی باکتری‌های مولد اگزو پلی ساکارید بومی خاک‌های شور JO - زیست شناسی خاک JA - SBJ LA - fa SN - 2345-2536 AU - مشبکی اصفهانی, فرانک AU - طهمورث پور, آرزو AU - هودجی, مهران AU - عطاآبادی, میترا AD - دانشجوی دکتری گروه علوم خاک دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان واحد خوراسگان AD - دانشیار میکروب شناسی گروه علوم پایه پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان واحد خوراسگان AD - استاد گروه علوم خاک دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان واحد خوراسگان AD - استادیار گروه علوم خاک دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان واحد خوراسگان Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 5 IS - 1 SP - 37 EP - 47 KW - اگزو پلی ساکارید KW - سیترو باکتر فروندی و شوری DO - 10.22092/sbj.2017.113119 N2 - اگزو پلی ساکاریدهای مترشحه از باکتری­ها دارای نقش مهمی در مقاومت باکتری­ها در مقابل تنش­ها از جمله شوری می­باشند. این مطالعه با هدف جداسازی و شناسایی باکتری­های شورزی با بیشترین توان تولید اگزو پلی ساکارید از خاک و بررسی میزان تولید اگزو پلی ساکارید در غلظت های مختلف نمک انجام گردید. نمونه­های خاک مورد نظر بر محیط نوترینت آگار دارای 5 % نمک کشت شد. از میان باکتری­های شورزی، کلونی­های موکوئیدی با قدرت رشد در حضور بیشترین غلظت نمک به عنوان کلونی مولد اگزو پلی ساکارید انتخاب و مقدار اگزوپلی ساکارید تولیدی هر کدام از جدایه­ها در غلظت 5 % نمک تعیین و سویه برتر مورد شناسایی قرار گرفت. ماهیت اگزو پلی ساکارید سویه برتر با استفاده از تکنیک FTIR و مقدار اگزو پلی ساکارید تولیدی در غلظت­های بالاتر نمک نیز با روش آنترون تعیین گردید. در طیف مادون قرمز اگزوپلی ساکارید سویه مورد نظر پیک­های جذبی مربوط به ترکیبات کربوهیدراتی از جمله بی گلوکان، همچنین گروه­های الکل، فنول، کربوکسیلیک اسید، کربونیل و آلکین مشاهده شد و تولید اگزوپلی ساکارید توسط جدایه فوق به طور معنی­داری (05/0 > P) همراه با افزایش نمک، افزایش یافت. بر اساس نتایج سویه­ای با توان رشد در محیط 25 % نمک و تولید g/L 168/0 اگزوپلی ساکارید در مدت 24 ساعت به عنوان سویه برتر انتخاب شد و بر اساس توالیS rDNA 16 به عنوان سیتروباکتر فروندی سویه ATHM38 با شماره دسترسی KX553903 در پایگاه NCBI ثبت گردید. UR - https://sbj.areeo.ac.ir/article_113119.html L1 - https://sbj.areeo.ac.ir/article_113119_01abe942c2135cbc537bb00465c7fc93.pdf ER -